«У Сузір’ї Зимової вишні»

«У Сузір’ї Зимової вишні»
В актовому залі Тульчинського технікуму ветеринарної медицини приємна подія зібрала чималу кількість студентів та творчих людей. Саме тут місцевою поетесою Аллою Гавришко за сприянням заступника директора по виховній роботі – Грибанової Аліни Анатолівни вперше створено літературно-мистецьку студію «Сузір’я».

На свято приїхала делегація з Вінниці, до складу якої увійшли:
Вітенко Олена Андріївна. Член Національної спілки письменників України. Поетеса. Депутат Верховної ради України п"ятого скликання. Почесний голова і фундатор літературно - мистецької громадської організації "Велика рідня".
Скомаровська Тетяна Петрівна - композитор і виконавець, журналіст Вінницького обласного радіо «Вінтера».
Зоя Тищенко, поетеса, журналіст Вінницького обласного радіо «Вінтера».
Гальянова Валентина - поетеса, член НСПУ, журналіст Вінницького обласного радіо «Вінтера».
Вероніка Остапчук, поетеса, композитор і виконавець, керівник обласної бардівської студії "Експромт".
Пелешко Олександр Петрович, художник, член Спілки народних майстрів України, викладач Вінницького коледжу будівництва і архітектури.
Пелешко Лариса, письменниця.

Тульчинський технікум ветеринарної медицини має багаторічну історію. В цьому році він святкує славне 60-річчя. Це сучасний оновлений заклад, де працюють високо кваліфіковані викладачі, які носять звання відмінника освіти України, відмінника аграрної освіти. Важко знайти населений пункт Вінниччини де б не працювали випускники закладу. Керує закладом заслужений працівник ветеринарної медицини України Моркляк Михайло Іванович, який робить все, щоб заклад не втратив престиж сьогодні і у майбутньому.

Сьогодні творчий злет молодих талантів об’єднує єдине – любов до поетичного слова. В навчальному закладі створені сприятливі умови для всебічного розвитку обдарованої і творчої молоді. Тульчинщину завжди називали духовною столицею Поділля. Кожне покоління митців намагалося створити щось своє – особисте. Саме вони, натхнені Всевишнім створювали мікроклімат колоритного світобачення, наповнюючи сонцебризним промінням земні острівці людських душ. Тому і не диво, що в Тульчині з’явився новий гурт «Зимова вишня, та молодіжна студія «Сузір’я». Якщо Господь дарував людині таланти, то вони ніколи не загубляться і не має значення в якому віці вони проявляться. Саме так в 2008 році Алла Гавришко-Бабічева, після довгої перерви у ціле життя, напише свій дорослий, осмислений вірш, у 2010 році – картину. Поетеса, художник, дизайнер, майстер з пошиття одягу, блогер, працює у багатьох напрямках компютерної творчості. Отримала Всеукраїнську винагороду за анімацію у 2014 році і призове місце у Міжнародному поетичному фестивалі «Підкова пегаса 2015». Автор 14 надрукованих книг.. Працює у співпраці з Тульчинською Центральною районною бібліотекою, де базується літературно-мистецький гурт «Зимова вишня».

«Ми довго йшли до цього свята досить тернистими шляхами.» - так розпочала свою промову Алла Гавришко-Бабічева.
«Дуже важко було долати їх без поводиря, без впевненості у завтрашньому дні, без допомоги і підтримки освічених і мудрих людей. Сьогодні ми завдячуємо долі і Богу за те, що зустріли таких на своєму шляху, за те, що вони звернули на нас увагу, допомогли повірити у себе і стали нашими дорогими і щирими друзями і радниками. Мабуть нічого у житті не відбувається просто так, навіть, якщо воно неочікуване і не передбачуване. Ось так і виник наш малесенький гурт «Зимова вишня». Ми знали одне одного давно, обертаючись у колі районних літературних об’єднань, та справжня дружба і співпраця стали досить міцними і плідними лише тоді, коли ми об’єдналися.
Уперше за довгі роки нам допомагали освоювати тонку науку поетичної майстерності. Людина скільки живе, стільки вчиться, бо у досконалості немає меж і ніщо, і ніхто не може стати на заваді чистим помислам і нестримному прагненню.
Усі ми є членами обласної літературно-мистецької студії при Вінницькому обласному будинку культури учителя "Автограф", керівником якого є Тетяна Василівна Яковенко - поетеса, член НСПУ, відмінник освіти України, кандидат філологічних наук, доцент, Заслужений працівник культури України...
За півтора роки ми маємо 30 публікацій наших творів у Всеукраїнських і Міжнародних виданнях. Це журнали, альманахи, вісники конкурсів у яких ми приймали участь, часописи. Ми стали дипломантами і призерами Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів і фестивалів. Днями вийшла з друку перша збірка «Зимова вишня» сумісна з нашими Вінницькими друзями.
Хто знає, як би склалося моє життя, якби поруч зі мною в юності були мудрі радники? Ось і виникла потреба передавати усе, чому вже навчилася і чому ще вчуся, другим. Так було створено юнацьку студію «Сузір’я». У вашому закладі я зустріла дуже талановитих, душевних, ніжних і чуйних дівчат, які так само, як і я колись, саме зараз роблять перші творчі спроби, підкорюючи слово розчерку пера. Я знаю, що вони, як і я колись, потребують допомоги, і підтримки. За цей рік на рахунку студії є вісім публікацій творів студійців у Всеукраїнських виданнях найпрестижніших редакцій – Всеукраїнського журналу «Дніпро», Міжнародного журналу «Склянка часу», видавництва книг "Лілія", та інших. Вийшли дві авторських збірки молодих авторів – це Анастасія Мартинович «Дитя Вселенной» і електронний примірник «До веселкової мрії» Анастасії Рябоконь. Обидва можна почитати у інтернеті на сайті літературно-мистецького гурту «Зимова вишня». Хочеться вірити, що у майбутньому ми почуємо їх імена, прочитаємо ще не одну збірку і будемо пишатися ними».

 На святі звучали пісні Вероніки Остапчук і Тетяни Скомаровської. Порадували глядачів своїми творами "зимові вишеньки" - Алла Гавришко-Бабічева, Світлана Кринична, Наталія Циганова, Ірина Червонюк, Світлана Баламут та Тетяна Ясенчук. Щирі аплодисменти залу "зірвала" нова пісня Світлани Баламут на слова Вінницької поетеси, керівника творчого об'єднання "Автограф" Тетяни Яковенко "Вишня зимова".Зворушливо прозвучали  вірші студентів із молодіжної студії-ювілярки "Сузір'я", зокрема дипломанта Всеукраїнського літературного конкурсу «Малахітовий носоріг 2015» Анастасії Рябоконь, Анастасії Павловської, Ольги Грабар, Маріанни Нечитайло, Анастасії Мартинович. Вела творчу зустріч Тетяна Петрівна Нурізянова – завідуюча відділу обслуговування Тульчинської Центральної районної бібліотеки.


  Поезія, то – високий прояв людської душі, то – ковток свіжого повітря, то – безмежно широкий і світлий світ, а особливо тоді, коли молоді митці прагнуть за допомогою слова повести нас у свій душевний світ. Туди де панує людяність і доброта, де немає війни і смертей, де немає байдужості і жорстокості. І так хочеться, щоб їх кришталеві душі не затьмарив політичний та інформаційний хаос. Хочеться вірити, що зустріч у стінах технікуму принесе свої плоди і знайдеться ще багато молодих талантів, які своєю творчістю зможуть змінити світ на краще.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Перша колективна збірка віршів "І музика, і слово, і сльоза..."

Подільська літературно-мистецька премія "Кришталева вишня"